Gossen Metrawatt Camille Bauer
Gossen Metrawatt Camille Bauer

Un viitor sigur, prin utilizarea electromobilității

Doar cu ajutorul electromobilității, este posibilă atingerea obiectivelor climatice ambițioase ale UE. Din punctul de vedere al clientului, atractivitatea vehiculelor electrice depinde în primul rând de ușurința în utilizare – mai ales la încărcarea bateriei. Nu este vorba doar despre numărul și distribuția stațiilor de încărcare, ci și despre ușurința de utilizare și siguranța pentru utilizator în timpul procesului de încărcare.

Standardele europene și internaționale (IEC 61851, IEC 62196 și altele), reglementează cerințele minime pentru construcția și funcționarea în condiții de siguranță a stațiilor publice de încărcare pentru vehicule electrice. Operatorul trebuie să ia măsuri pentru a asigura funcționarea sigură a acestora, prin inspecții periodice, în conformitate cu reglementările de prevenire a accidentelor sau reglementările privind siguranța industrială.

Elektromobilität

Instrumentul pentru testare a comunicației, PROFITEST H+E TECH (Gossen / Metrawatt)

Odată cu dezvoltarea în continuare a infrastructurii de încărcare, sunt utilizate din ce în ce mai mult noile tehnologii precum energia fotovoltaică și stocarea energiei în acumulatoare. Aproximativ 50% dintre cei interesați să cumpere o mașină electrică doresc, de asemenea, să instaleze un sistem fotovoltaic.

Realitatea este însă că mașina electrică nu este de obicei încărcată în timpul zilei când sistemul fotovoltaic furnizează cea mai mare parte a energiei electrice; mașina se încarcă de obicei seara sau noaptea. Pentru a garanta posibilitatea de încărcare, sunt necesare sisteme de stocare ce dețin capacitatea necesară și permit recuperarea energiei în momentul dorit.

Sistemele de încărcare complete, bazate pe sistem fotovoltaic, stocare a energiei în acumulatoare și distribuție prin intermediul unui panou electric local, demonstrează în mod impresionant că se pot atinge capacități mari de încărcare solară pentru vehiculele electrice. Testarea electrosecurității, precum și testele funcționale trebuie, prin urmare, să ia în considerare diferitele aspecte specifice electromobilității.

Testarea stațiilor de încărcare pentru vehiculele electrice


O stație de încărcare, este un echipament conform IEC 61851, care este destinat încărcării vehiculelor electrice prin utilizarea unui conector special, a unui dispozitiv de protecție la curent rezidual, a unui întrerupător și a unui dispozitiv de comunicație.

În primul rând, electricianul calificat efectuează o inspecție vizuală pentru deteriorări și defecte și inspectează locul de instalare.

Testarea electrosecurității include, printre altele, măsurarea curentului de scurgere, a rezistenței de izolație, a rezistenței de împământare și rezistenței de buclă. Se verifică și întrerupătorul de curent rezidual. (conform DIN VDE 0105-100)

Elektromobilität

Procesul de încărcare, este apoi simulat, efectuându-se diferite teste. În acest scop, se simulează vehiculul conectat la stația de încărcare, precum și codarea cablurilor de încărcare, folosind un adaptor (în conformitate cu VDE 0122-1 / IEC 61851).

În timpul simulării, pot apărea stările A, B, C, D și E:
  • Starea A : nici un vehicul conectat,
  • Starea B : vehicul conectat, dar nepregătit pentru încărcare
  • Starea C : vehicul conectat și pregătit pentru încărcare – ventilarea zonei de încărcare nu este necesară,
  • Starea D : vehicul conectat și pregătit pentru încărcare – este necesară ventilarea zonei de încărcare,
  • Starea E : eroare, scurtcircuit CP-PE prin intermediul diodei interne.

Rezultatele sunt înregistrate în cadrul protocolului de testare, iar un test reușit poate fi afișat sub forma unei etichete pe stația de încărcare.

Testarea cablurilor de încărcare ale stațiilor și vehiculelor electrice


Prin linia CP (Control Pilot), stația de încărcare informează mașina electrică despre curentul maxim de încărcare disponibil. Prin contactul PP (Plug Present / Proximity Pilot), atât stația de încărcare, cât și mașina electrică pot vedea cât de mult poate fi încărcat cablul de încărcare conectat.

Testarea electrosecurității cablului de încărcare modul 2, se efectuează utilizând un adaptor de testare în starea vehiculului C și, pe lângă inspecția vizuală pentru deteriorare, include măsurători ale curentului conductorului de protecție, rezistenței de izolație a conductorului de protecție, rezistenței conductorului de protecție și a curentului de declanșare PRCD. (conform VDE 0122-1)

GOSSEN METRAWATT Elektromobilität

Adaptor PRO TYP II pentru simularea condițiilor de funcționare ale vehiculului și a codificării cablurilor (GOSSEN METRAWATT)

Testarea electrosecurității cablului de încărcare, modul 3, se efectuează folosind un adaptor de testare, iar pe lângă inspecția vizuală pentru deteriorare, include și măsurarea curentului conductorului de protecție, a rezistenței de izolație a conductorului de protecție, a rezistenței conductorului de protecție și testarea codificării rezistenței pentru cuplajele vehiculului, în conformitate cu VDE 0122-1.

Testarea unui sistem fotovoltaic, pentru alimentarea stației de încărcare


Sistemele fotovoltaice trebuie testate în conformitate cu DIN VDE 0126-23, DIN VDE 0100-712, DIN VDE 0100-600, DIN VDE 0105-100 și DIN VDE 0701-0702 respectiv alte standarde internaționale/locale în vigoare.

În primul rând, este necesară o inspecție vizuală a stării sistemului și a dispozitivului. Sistemul fotovoltaic este apoi testat și măsurat, pentru a evalua gravitatea unei eventuale defecțiuni și a verifica starea de funcționare a măsurilor de protecție. De asemenea, trebuie efectuată o analiză metrologică și termografică a întregului sistem electrotehnic și echipamentului sub sarcină. Acest lucru permite detectarea timpurie și fiabilă a eventualelor probleme.

GOSSEN METRAWATT Elektromobilität

Dispozitiv de testare pentru panouri fotovoltaice PROFITEST PV (GOSSEN METRAWATT)

Rezultatele măsurătorilor trebuie întotdeauna documentate într-un mod inteligibil.

Testarea acumulatoarelor, pentru încărcare independentă de metoda de producere a energiei


Un mare avantaj al mașinilor electrice este că vă puteți produce propriul combustibil pe acoperișul casei dumneavoastră, utilizând un sistem fotovoltaic. Un sistem de stocare a energiei electrice,  permite utilizarea optimă a energiei electrice generate. Pentru că nu are sens să vindeți electricitate cu 11 cenți în timpul zilei și să o cumpărați din nou cu 30 de cenți pe timp de noapte, așa cum este situația în Germania. Astfel, gradul de autosuficiență în sectorul privat poate fi mărit printr-un sistem de stocare a energiei electrice.

Pentru a verifica performanța unui sistem de stocare a energiei bazat pe acumulatoare, este recomandabil să utilizați un aparat de testare mobil, pentru măsurarea tensiunii, măsurarea rezistenței interne electrice și electrochimice a blocului acumulatorului și măsurarea capacității, prin măsurarea curenților de descărcare și a curbelor de tensiune.

Verificarea circuitului de înaltă tensiune a vehiculului (verificare efectuată de ateliere sau producători)


Un subiect important în electromobilitate este diagnoza siguranței în funcționare la vehiculele cu acționare electrică sau parțial electrică și verificarea siguranței la înaltă tensiune, cu dispozitive de măsurare compacte, de precizie. Dispozitivele de stocare a energiei cu până la 500 V alimentează sisteme de înaltă tensiune în vehicule hibride și electrice (autoturisme), dar se așteaptă ca nivelul de tensiune să se dubleze în viitor. Aceste tensiuni utilizate în cadrul acestor sisteme, necesită verificări profesionale și regulate.

După reparații și întreținere, sistemele vehiculului trebuie verificate de către persoane calificate, utilizând tehnologia adecvată de măsurare și testare.

GOSSEN METRAWATT Elektromobilität

Testarea rezistenței de izolație cu METRAHIT IM E-DRIVE în cazul motoarelor care folosesc tensiuni înalte (GOSSEN METRAWATT)

Atât tehnologia de înaltă tensiune a vehiculelor electrice, care poate fi testată cu multimetrele din seria Metrahit IM, cât și toate componentele infrastructurii de încărcare, pot fi testate în mod cuprinzător și în conformitate cu standardele, utilizând instrumentele marca GOSSEN METRAWATT.